Hur jag använder mitt ekolod

Sound-3_qrd2edFör ekolod är det många termer att hålla reda på. För att vara helt ärlig blir det lätt förvirrande för den som inte är villig att sätta sig i skolbänken och läsa på om hur ekolod fungerar rent tekniskt. Moderna ekolod har fått allt större skärmar. Skärmen kan delas upp i olika delar för 2D, downscan och sidescan.

Här tänkte jag ge en liten kort sammanfattning om hur jag själv använder mitt ekolod när jag är ute och fiskar. Först beger jag mig till fiskeplatsen. När jag har stängt av motorn glider jag sakta fram med båten och börjar granska skärmen för ekolodet. I 2D-bilden brukar det ofta se ganska rörigt ut nära botten. Det beror på att jag fiskar i en sjö med väldigt kraftig växtlighet. Även med viss erfarenhet kan jag inte med träffsäkerhet avgöra från 2D-bilden vad som är fisk, vad som är växtlighet blandat med fisk eller vad som bara är kraftig växtlighet.

Tack vare downscan klarnar bilden, eftersom tekniken separerar detaljer enklare. När 2D används visar en fisk en båge, medan den i downscan blir mer av en prick på skärmen. I downscan kan jag till och med se hur växterna reser sig från botten, medan fiskarna som simmar bland växterna är större prickar. I fönstret för sidescan kan jag använda skalan för att se om de större fiskarna är till höger eller vänster om båten.

Om jag läst av mitt ekolod korrekt kan jag testa genom att kasta ut min jigg. Ekolod med modern teknik som sidescan och downscan ger en oslagbar inblick under ytan. Allt som oftast nappar snart en abborre. I min mening ska man köpa ett ekolod med en riktigt stor skärm. Då kan man få översikt med de olika teknikerna på samma gång i olika fönster, vilket är mycket smidigare än att behöva använda menyerna och växla mellan teknikerna gång på gång. Ett annat alternativ är att ha flera separata skärmar. Med erfarenhet och anpassade manuella inställningar för just ditt ekolod och din fiskeplats kommer fiskelyckan bli bättre än någonsin tidigare.

ADD YOUR COMMENT