Marinelektronik och miljö

elect2En god anledning att använda navigationsutrustning och annan marinelektronik är att bli mer effektiv. Bränsleförbrukningen minskar med bättre planerade rutter och bättre navigering där man faktiskt följer sin planerade rutt. På samma sätt hjälper ekolod en fiskare att lyckas med sin fångst, istället för att planlöst behöva prova sig fram under längre tid. Om fiskare respekterar de kvoter som gäller är användandet av dessa avancerade hjälpmedel positivt för fisket och miljön i stort.

Vad man kan tänka på när det gäller marinelektronik är återvinningen. Många av produkterna innehåller batterier och ska inte kastas hur som helst. Vid alla typer av fritidsaktiviteter bör man göra sitt bästa för att ta hand om miljön. En organisation som arbetar med att vårda miljöområden i Västsverige är GKMA som man kan läsa mer om på hemsidan www.gkma.se där de berättar om sin verksamhet. Bland annat har de värnat om miljön när stora kraftbolag försökt bygga ut i viktiga områden eller när satsningar på infrastruktur har hotat miljön. Inte sällan har de varit drivande bakom att frågor tagits upp i miljödomstolen.

Ett annat miljötips är att ibland köpa begagnat och att också överväga att sälja sina egna båttillbehör på nätet. Förutom att det är klokt rent ekonomiskt så gör du även miljön en tjänst. När det gäller till exempel ekolod och GPS:er så räcker modeller med några år på nacken riktigt bra för en genomsnittlig fritidsfiskare. Är du en entusiast som gillar att uppdatera dig kan du se till att sälja de produkter som du ska ersätta, eller åtminstone återvinna dem.

Slutar marinelektronik att fungera går det ibland att reparera den. Gäller garantin fortfarande är det inga problem och vanligtvis har marinelektronik minst ett eller två års garanti. Även när garantitiden passerat kan det vara lönsamt att lämna in produkten för service. I Sverige finns företag som arbetar med att felsöka och reparera marinelektronik och innan man kastar bort en produkt som skulle vara ganska enkel att laga är det bäst att låta en expert komma med ett utlåtande.

ADD YOUR COMMENT