Navigationsapp eller plotter?

nav624_nos56_imagestripe_mobile_440x240_paul_v1 (1)Många fiskare väljer idag att använda en surfplatta med digitala sjökort istället för att köpa en plotter. Har man redan en bra surfplatta kan det vara en väldigt prisvärd lösning, men kom ihåg att en surfplatta med en navigationsapp har vissa nackdelar jämfört med en plotter.

Vilken kvalitet har skärmen?

Om du är ute och fiskar i dagsljus kommer du märka att de flesta vanliga surfplattor inte har lika ljusstarka skärmar som särskilt avsedda elektroniska båttillbehör. Rätt inställningar avhjälper problemet, men samtidigt blir batteritiden lidande. Är din surfplatta inge vidare att använda utomhus är det antagligen ingen god idé att ta med den på fisketuren.

Vattentålighet och skydd

Du kan skydda din smartphone eller surfplatta med olika tillbehör. Att tänka på är att det fortfarande måste gå att använda alla funktioner. Vissa modeller för friluftsliv är också väldigt tåliga mot stötar och resistenta mot vatten. Ett tips är att prioritera sådana egenskaper, eftersom man aldrig vet vad som kan hända. Ibland ställer till exempel vädret om väldigt snabbt.

Kostnad

Även utvecklare av appar vill förstås tjäna pengar och de har olika affärsmodeller som skiljer sig ganska mycket åt. Inte sällan måste olika funktioner betalas separat. Det kan till och med hända att funktioner som tidigare ingick gratis i ett senare skede blir betalfunktioner. Jämfört med inköpskostnaden för en plotter är avgifterna små, åtminstone för grundläggande funktionalitet. Vill du slippa osäkerhet och onödigt krångel är det däremot smart att köpa en plotter.

Behövs papperssjökort?

Oavsett vilken lösning som används för navigationen är det faktiskt rekommenderat att alltid ha någon form av backup-lösning. Vad händer om ditt elektroniska hjälpmedel plötsligt slutat att fungera i okända farvatten? Papperssjökort har fördelen att de alltid går att lita på. Nackdelen är att de kräver mer erfarenhet och att det blir svårare att göra rutter och hålla koll på allting manuellt.

ADD YOUR COMMENT