Tips för att välja ekolod

1440073776-5-tips-for-career-planningFör oss som verkligen gillar att fiska är ekolodet ett ovärderligt tillbehör. Med ett bra ekolod blir fisket effektivare. Du kan inte bara fånga mer fisk, utan det blir en helt ny dimension i fisket när du plötsligt kan tolka allt som finns därnere i djupet. Själv gillar jag att fiska på nya platser och då har ekolodet fungerat som en räddare i nöden. Ute på sjön vid den egna sommarstugan vet jag var det nappar som bäst, men på en ny plats förlitar jag mig ofta på informationen från ekolodet för att hitta fisk och för att anpassa båtkörningen.

Att välja ekolod

Precis som med så många andra båttillbehör går det att hitta ekolod i olika prisklasser. Det finns modeller för nybörjare och även väldigt professionella modeller med alla tänkbara funktioner. Mycket handlar om hur mycket pengar du är villig att investera.

Mitt bästa tips är att utgå från ett stabilt varumärke. Garmin, Humminbird, Lowrance och Raymarine är exempel på tillverkare av ekolod som du verkligen kan lita på. Innan du ens använt ett ekolod är det heller ingen mening att köpa den allra nyaste och mest avancerade modellen. Mitt första ekolod var faktiskt begagnat och gick på strax över tusenlappen.

Sanningen är att man inte blir expert på att läsa av informationen från ett ekolod över en natt. Som nybörjare rekommenderar jag ett grundläggande ekolod som prioriterar användarvänlighet. Med användarvänlighet menar jag att fiskstim ska vara enkla att urskilja och att det ska vara enkelt att göra inställningar. Välj ett ekolod med en pekskärm som håller hög kvalitet.

Ett annat viktigt övervägande är om det ska vara ett bärbart ekolod eller om det ska få ström från en båtmotor. När jag började använda mitt första ekolod fiskade jag mycket i en gammal hederlig roddbåt och då kom ett bärbart ekolod väl till pass. Har du däremot en rejäl fiskebåt kanske du vill montera ett riktigt bra ekolod permanent i båten.

ADD YOUR COMMENT