Tips för fiske med ekolod

2017-Alarm-100-M-font-b-Portable-b-font-Sonar-Fishing-font-b-Echo-b-fontKöp in ett ekolod med en bra färgskärm. En hård havsbotten eller sjöbotten ger ett gult eko på en klassisk vit bakgrund och tack vare skalan på sidan av skärmen är det enkelt att se djupet. Det verkligt intressanta är att kunna identifiera fiskar och fiskstim och där spelar skärmens kvalitet och ekolodets inställningar en väldigt stor roll. En värstingmodell av ekolod kommer att ha oräkneliga inställningar. Att leka runt med inställningarna är väldigt roligt, men tänk på att du egentligen inte behöver göra mer än grundläggande inställningar såsom djup, känslighet och störningsfilter. Fabriksinställningarna är nuförtiden ganska bra. Dock kan de vara lite överdrivet känsliga och fånga in mer ekon än nödvändigt.

Nyckeln till att få ut mycket av sitt ekolod är att helt enkelt fiska mycket med det och spendera mycket tid på att noggrant studera skärmen. Erfarenhet är ovärderligt och kommer göra att du kan tyda informationen på ett mycket bättre sätt. Visserligen har många modeller automatiserade hjälpfunktioner för att till exempel identifiera fiskar, men ibland kan de faktiskt vilseleda och skapa förvirring. Ofta är också känsligheten för hög. Då märks många störningar som beror på mindre växtdelar, plankton, luftbubblor och under vattenytan som på något sätt fångats upp av ekolodet. Vilken inställning som passar bäst kan bero på det vatten du fiskar i.

Var inte rädd för att experimentera med manuella inställningar. I värsta fall är det bara att göra en fabriksåterställning så återgår ekolodet till inställningarna det hade från början. Att ge exakta inställningar som passar för alla ekolod är nämligen omöjligt. Du måste anpassa efter ditt egna ekolod och platsen eller platserna där du fiskar. Prova dig fram. Ett av de bästa tipsen är att göra små justeringar och se vad det ger för effekt. Angående känsligheten kan du ställa ner den stegvis tills du får bort oönskade små objekt, utan att riskera att ställa ner den för mycket så att fiskstim och enskilda fiskar inte längre syns.

ADD YOUR COMMENT